Saturday, July 6, 2013

Murabbi dalam Islam membawa maksud yang luas melebihi tahap muallim. Konsep Murabbimerujuk kepada pendidik yang bukan sahaja mengajarkan sesuatu ilmu tetapi dalam masa yang sama cuba mendidik rohani, jasmani, fizikal dan mental anak didiknya untuk menghayati dan mengamalkan ilmu yang telah dipelajari.Justeru, Murabbi lebih menumpukan penghayatan sesuatu ilmu, sekali gus membentuk keperibadian, sikap dan tabiat anak didiknya. Oleh itu, tugas “Muallim” banyak berlegar di “akal” tetapi tugas Murabbiy berlegar di “hati”.

Murabbi Agong. Itulah gelaran baru yang di berikan kepada ayah chik oleh AP (Ahli Parlimen) Kuala Nerus. Mereka mengagungkab pemimpin mereka seolah-olah pemimpin mereka setaraf dengan para Ambiat. Tak salah kalau di panggil Murabbi yang sesuai dengan pendidik yang lebih umum peranannya di dalam pendidikan.  Murabbi di lihat lebih kepada pembentukkan peribadi kepada anak didiknya. Murrabi yang di mainkan oleh Ayah Chik lebih kepada proses doktinminasi pemikiran anak didik menjurus kepada pemujaan kepada pemimpin mereka sendiri. Ciri-ciri ini amat selari dengan ideologi syiah.

Ideologi ini terbukti berkesan kepada pengikut Pas yang begitu memuja di sebalik tirai Islam yang di letakan bagi melindungi tujuan tertentu.

AP Kuala Nerus di dalam update FB beliau. Menyatakan awan mendung menyambut kepulangan Ayah chik yang agonh dan keesokannya cerah menyambut kepulangan murabbi Agong. Sifat ini lebih tertumpu kepada satu peristiwa Nabi Muhammad SAW telah di payungi oleh awam semasa perjalanan baginda semasa kecil.

Dari Abu Hurairah ra, katanya: Rasulullah bersabda: "Demi Tuhan yang diri Muhammad dalam kekuasaanNya! Tidak ada seseorang pun dari umat manusia ini: samada yahudi atau nasrani, yang mendengar akan perihal ku (menjadi utusan Allah), kemudian ia mati sedang ia tidak beriman dengan (agama Islam) yang aku diutuskan membawanya, melainkan menjadilah ia dari ahli neraka." (HR Muslim)

Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah. Hadith yang ke11 ini, menceritakan kepada kita bahwa barang-siapa yang pernah mendengar akan kebangkitan Muhammad saw (membawa agama Islam), tiba-tiba tidak juga beriman kepada risalah Islam, maka dianya masuk ke dalam api neraka (nauzubillahiminzalik), termasuklah yahudi dan nasara. Nabi saw menyebut kedua-dua golongan ini sebab merekalah yang begitu tahu sekali tentang kebangkitan Nabi saw. Kalau tuan-tuan kaji sebab turunnya surah Ali `Imran, tuan-tuan akan dapati punca turunnya ialah bilamana datangnya 80 orang nasrani Najran ke Madinah bertujuan untuk berdebat dengan Nabi saw berhubung dengan Isa as. Maknanya, Allah swt menurunkan Surah Ali `Imran untuk menjawab segala hujjah-hujjah yang telah dilemparkan oleh 80 ahlul kitab tersebut yang bertindak berhujjah untuk menghina dan merendah-rendahkan Nabi saw. Sebab itu kalau tuan-tuan baca surah Ali `Imran, tuan-tuan akan dapati banyak kisah tentang Mariam dan Nabi Isa as yang ada hubungkaitnya dengan orang-orang nasara. Dan dalam surah Ali `Imran itu juga, bagaimana Allah swt menempik golongan-golongan ahlul kitab yang mengetahui kebenaran tetapi menyembunyikannya. Sebab itu tiada dalam surah lain kecuali dalam surah Ali `Imran inilah tuan-tuan akan dapati paling banyak sekali ayat "Ya ahlal kitab..." atau "Khul ya ahlal kitab...".

Sebab apa kita kata 80 orang nasrani Najran itu berniat menghina Nabi saw?...Sebab buat apa mereka datang berdebat, sedangkan mereka memang tahu tentang kerasulan Rasulullah saw. Mereka tahu melalui pendita-pendita mereka. Salah seorangnya ialah Bukhaira, seorang paderi yang beriman melalui Nabi Isa as. Ketika Nabi saw bersama dengan Abu Talib lalu depan biara Bukhaira semasa dalam perjalanan membawa barang dagangan ke Syams (Syria), tiba-tiba Bukhaira tahan mereka sebab dia nampak ada benda pelik. Antara benda pelik yang dia lihat ialah adanya kumpulan-kumpulan awan yang melindungi Rasulullah saw daripada panas matahari, sedangkan Abu Talib pecah peluh panas. Bukhaira tahu budak yang dilindungi awan itu bukan sebarangan orang. Lalu semasa Nabi dan Abu Talib berhenti rehat di gereja Bukhaira, Bukhaira pun tanya Abu Talib, "Budak ni anak kamu ka?"...Abu Talib kata, "Ya. Dia anak saya."...Kata Bukhaira, "Tak mungkin. Kamu jangan tipu saya. Ini bukan anak kamu. Dia adalah anak kepada adik kamu Abdullah, betoi tak?"...Abu Talib kata, "Mana kamu tahu?"...Jawab Bukhaira, "Aku tahu melalui Injil ini! Dalam Injil sebut bahwa budak yang akan diangkat menjadi Nabi akhir zaman akan dibela oleh ayah saudaranya. Dan kamulah ayah saudara dia. Kamu jangan bohong kat aku!"...Bila dengaq lagu tu baru Abu Talib kata, "Betul. Tadi aku sebut anak sebab aku sayang dia dan aku dah anggap dia macam anak aku sendiri."...Lalu kata Bukhaira, "Aku menasihatkan engkau, apabila kamu balik ke Mekah nanti, kamu tolong lindungi dan jaga dia baik-baik sebab dialah Nabi akhir zaman. Dialah rasul yang akan menggegarkan dunia dengan Islam. Tolong lindungi dia daripada ancaman yahudi dan nasara yang akan menyelewengkan nanti Taurah dan Injil!"...Ini pesan Bukhaira. Lalu Bukhaira memegang Rasulullah dan menyelak belakang baju Nabi, maka terlihatlah antara dua belikat Rasulullah, adanya seketul daging sebesar penumbuk orang dewasa. Itulah dia khatam nubuwwah (tanda kenabian). Lalu kata Bukhaira pada AbuTalib, "Kamu tengok ini?..Inilah tanda nubuwwah, yang menandakan dialah Ahmad yang kami baca dalam Injil dan Taurah. Dialah Muhammad, Nabi akhir zaman wahai Abu Talib. Sekali lagi aku pesan padamu, pelihara dia dan jaga dia elok-elok."...Maknanya, orang-orang kristian tahu cerita ini kerana ianya meniti dari bibir ke bibir. Jadi, mereka memang tahu kebenaran Muhammad saw. Tetapi kerana sifat angkuh dan degil, membawa mereka datang juga ke Madinah untuk berdebat dengan Rasulullah saw tentang Nabi Isa as sehingga Allah turunkan dalam Surah Ali `Imran satu ayat yang mematahkan terus hujjah nasara. Iaitulah ayat 59 firman Allah yang bermaksud, "Sesungguhnya kejadian Isa itu sama macam kejadian Adam. Kami hanya buat dia daripada tanah, kemudian Kami sebut: Jadilah engkau! Maka jadilah dia walaupun tidak ada lelaki yang tidur dengan Mariam alaihassalam."...Hujjah inilah yang Nabi saw baca bagi menjawab hujjah nasara yang diwakili oleh kristian Najran yang datang untuk merendah-rendahkan Nabi saw. Lalu hujjah mereka patah. Mereka tahu Nabi saw benar tetapi mereka tetap tidak mahu mengikut Islam.

Dari peristiwa ini, AP telah meletakkan tanda awan yang mendung melindungi Ayah chik dari panas matahari. Penulis cabar AP suruh Ayah chik berjalan jalan di tengah panas dan kita lihat ada atau tidak awan yang melindungi beliau. Inilah sebenarnya yang di gelar Murabbi Agong berjaya membentuk pribadi Syiah mengatasi Sunnah dan AlQuran. 



0 comments:

Powered by Blogger.

Popular Posts

PAPAGOMO

There was an error in this gadget

Popular Posts

viewer

Search

Pages

There was an error in this gadget

Total Pageviews

About Me

Perjuangan baru bermula. Demi Alif Ba dan Ta...

DAP ganti PAS

DAP ganti PAS

Followers